Porkkanakuppikakut

Porkkanakakku kuppikakkuna

En erityisemmin ole syksyihminen. Erityisesti nyt, kun kesä oli niin ärsyttävä, tyypillisen suomalainen. Mutta jos yrittää etsiä syksyn hyviä puolia, on satokausi ja tuoreet juurekset niitä parhaita asioita.  Ja nyt, kun vihdoin kaupoissa on taas saatavilla kauden porkkanoita, en voinut vastustaa kiusausta leipoa porkkanakuppikakkuja. Nämä kyllä ehdottomasti piristivät niitä kaikkein synkimpiä ja sateisimpiakin päiviä.

Nämä porkkanakuppikakut ovat siis pikkuruisia porkkanakakkuja. Reseptikin on melkein sama kuin tavallisessa porkkanakakussa. Tälläkertaa nappasin taikinan ohjeen wickedsweetkitchen.com-sivulta, mutta käytin kuppikakkujen kuorruttamiseen perinteistä porkkanakakun kuorrutetta. Tässä reseptissä on ihanasti mausteita ja ilman porkkanaa taikinasta tulisi maustekakku. Taikinan nostatuksen käytetään sekä leivinjauhetta että soodaa, tämä parantaa huomattavasti lopputulosta, silloin kuin reseptissä on happamia ainesosia. Tässä reseptissä soodaan tarvitaan nimenomaan Muscovado-sokerin vuoksi.

Taikinan valmistuksen hitain vaihe on porkkanoiden kuoriminen ja raastaminen.  Muutoin valmistus on simppeliä. Munat ja sokeri vatkataan kevyesti, ei siis tarvitse huolehtia on vaahto tarpeeksi kovaa vai ei. Tämän jälkeen vatkataan öljy sekaan ja lisätään sekoitetut kuivat aineet käännellen taikinaan. Viimeisenä pyöräytetään joukkoon vielä porkkanaraaste ja taikina on valmis vuokiin. Taikina on kohtalaisen löysää, mutta lopputulos on mukavan pehmeä ja mausteinen.

Parasta näissä porkkankuppikakuissa on se, että kuorrutetta on tarpeeksi. Usein kun tuntuu, että kakun pinnalle sitä tulee suhteellisen ohut kerros. Lopputulos toki riippuu siitä, kuin kuorrutteen levittää kuppikakun päälle. Itse pursotin muhkeat kiehkurat, joiden päälle ripottelin hasselpähkinärouhetta.  Kannattaa kokeilla, pääsee porkkanakakkukin ihan uusiin sfääreihin!

Porkkanakuppikakut (16kpl)

Taikina

3 1/2 dl jauhoja (Semper Grow mix)

1/2 tl leivinjauhetta

1/2 tl soodaa

1 tl kanelia

1/4 tl muskottipähkinää

1/4 tl inkivääriä

1/8 tl neilikkaa

1/2 tl kaardemummaa

1/4 tl suolaa

3 dl porkkanaraastetta (n. 3 kpl)

1 3/4 dl sokeria

1/2 dl muscovadosokeria

2 kanamunaa

1 3/4 dl rypsiöljyä

Kuorrute

200 g maustamatonta tuorejuustoa

100 g pehmeää voita

3 dl tomusokeria

1 tl sitruunamehua

1 tl vaniljasokeria

Päälle

hasselpähkinärouhetta

valkoisia sokerihelmiä

Valmistus

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja asettele vuoat muffinssipellille.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe, sooda ja mausteet keskenään.
  3. Kuori ja raasta porkkanat.
  4. Vatkaa munat, sokeri ja muscovadosokeri kevyesti sekaisin. Lisää öljy sekaan vatkaten.
  5. Lisää jauhoseos erissä taikinan joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  6. Kääntele sekaan vielä porkkanaraaste.
  7. Jaa vuokiin ja paista 200 asteessa noin 15-20 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  8. Anna leivosten jäähtyä ja valmista kuorrute; vatkaa pehmeä voi ja tuorejuusto sähkövatkaimelle sekaisin, lisää sitruunamehu ja vaniljasokeri sekä tomusokeri vähitellen vatkaten.
  9. Pursota kuorrute jäähtyneiden kuppikakkujen ylle. Ripottele päälle vielä hasselpähkinärouhetta.
  10. Nauti!

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *