Marianne-kuppikakut

Kahvipöydän kruunuksi

Pitkästä aikaa ystäväpariskunta ilmoitti tulevansa piipahtamaan kaupungissa ja kysyivät josko keittäisimme heille kahvit. Ja ilomielinhän ne tarjottiin. Vierailusta syntyi myös loistava syy myös leipoa jotain kahvipöytään. Aprikoin sitruunaisten kuppikakkujen ja suklaisten kuppikakkujen välillä ja päädyin tällä kertaa varmaan valintaan eli Marianne-kuppikakkuihin. Nämä kuppikakut ovat olleet listalla siitä saakka, kun ostin suloiset puna-valko-raidalliset vuoat. Ihastuin niihin ensisilmäyksellä ja oli selvää, että käyttäisin niitä kuvioitinsa vuoksi juuri Marianne-kuppikakuille.

 

Marianne-karkkien sisus on tumman suklainen ja kuori makean piparminttuinen. Näiden kuppikakkujen taikina on niin ikään reilusti suklainen. Taikina on koostumukseltaan paksumpaa, kuin mehevien kuppikakkujen taikina, mutta lopputulos on kuitenkin pehmeä. Suklaanmakua lisäävät sekä rouheat tummasuklaapalat että Marianne-rouhe. Tuhdimman koostumuksensa vuoksi taikina ei kohoa mahdottomasti, joten vuoat voi huoletta täyttää 3/4 taikinalla. Paistamisen kanssa kannattaa olla tarkkana, liian pitkään paistetuista kakuista tulee kuivia. Ota siis kuppikakut uunista heti, kun tikkutesti on positiivinen (eli kakkuun tökättyyn tikkuun ei jää taikinaa kiinni). Näidenkin kuppikakkujen kannattaa antaa jäähtyä rauhassa. Vetäytyneessä kakussa maut ovat paremmin esillä ja kuorruttaminenkin onnistuu vasta jäähtyneelle pinnalle.

Kuorrutteeksi olin suunnitellut voikreemiä, mutta koska suolaton voi jäi kaupan hyllylle, päädyin tekemään kermavaahto-mascarpone-kuorrutteen. Jotta kuppikakuista välittyisi aidosti mariannemainen maku, lisäsin muutaman tipan piparminttuaromia kuorrutteen joukkoon. Ja pinnalle ripottelin vielä Marianne-rouhetta ja siiviloin kaakaojauhetta. Piparmintun maku oli hentoinen eli jos olet mintun ystävä, muutama lisätippa piparminttua voi olla makuusi. Kannattaa siis maistella kuorrutetta ja säätää oman makusi mukaiseksi. Vaniljakreemiä lisäsin kuorrutteeseen tuomaan vähän tuhdimpaa rakennetta. Tämä ei ole välttämätöntä jos käytät vispikermaa, tällöin kermavaahdon koostumus on muutoinkin paksumpi kuin tavallista kermasta tehdyn vaahdon.

Tämä resepti sopii myös mainiosti klassisten suklaahippu-kuppikakkujen ohjeeksi, jos minttu ei syystä tai toisesta sytytä. Taikina on sen verran paksu, että suklaapalat eivät paistaessa valu vuoan pohjalle vaan jäävät kivasti ympäriinsä. Eli tämä resepti kannattaa ottaa talteen varmana perusreseptinä. Omat kuppikakkuni leivoin Semperin finmix- jauhoihin, mutta toimii loistavasti myös tavallisilla vehnäjauhoilla, kuten pikkusiskoni jo testasikin (ja hyväksi havaitsi).

Marianne-kuppikakut

Taikina

150 g voita

1 1/2 dl sokeria

2 kananmunaa

3 dl jauhoja

3/4 dl kaakaojauhoa (tumma, sokeroimaton)

2 tl leivinjauhetta

1 dl maitoa

3/4 levyä tummaa suklaata rouhittuna

1/2 pussia Marianne-rouhetta

Kuorrute

2 dl kermaa

3/4 dl sokeria

2 tl vaniljakreemi-jauhetta

1/2 purkkia Mascarpone-juustoa

koristeeksi Marianne-rouhetta ja kaakaojauhetta

Valmistus

 1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja asettele vuoat muffinssipellille.
 2. Rouhi suklaa pieniksi paloiksi.
 3. Siivilöi kuivat aineet (jauhot, kaakao ja leivinjauhe) kulhoon ja sekoita keskenään.
 4. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri toisessa kulhossa.
 5. Lisää kananmunat yksitellen muna-sokeri-vaahtoon ja vatkaa sekaisin.
 6. Lisää jauhoseos ja maito vuorotellen, erissä taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
 7. Kääntele rouhittu suklaa ja Marianne-rouhe taikinaan.
 8. Jaa taikina vuokiin (3/4vuoan tilavuudesta). Paista 200 asteessa noin. 15 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
 9. Anna kuppikakkujen jäähtyä hyvin.
 10. Valmista kuorrute vatkaamalla kerma sokerin kanssa vaahdoksi. Vatkaa vaahdon sekaan Mascaprone-juusto, vaniljakreemi-jauhe ja piparminttuaromi.
 11. Pursota kuorrute jäähtyneiden kuppikakkujen päälle. Ripottele koristeeksi Marianne-rouhetta sekä siivilöi kaakaojauhetta.
 12. Nauti!

 

 

 

 

Please follow and like us:

2 thoughts on “Marianne-kuppikakut”

  1. Tämä on herkullinen resepti, kannattaa kokeilla! 🙂 Resepti sitruunakuppikakuille tulossa, kunhan saan reseptin kohdilleen, toivottavasti lähipäivinä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *