Omenaiset toscakuppikakut

Toscakuppikakut

omena-tosca-kuppikakut

Omenoita, toscaa, kanelia ja vaniljaa. Slurps! Takuuvarma yhdistelmä. Olen tehnyt tällä reseptillä jo useina syksyinä omena-toscapiirakkaa, ja nyt kokeilin miten ohje taipuu kuppikakuksi. Ja kyllähän se taipuu. Topputuloksena maukkaita kakkusia, vaikkakin tosca tahmasi melkoisesti vuokia ja peltiä. Syynä lienee se, että pidän toscakuorrutteesta ja annostelin sitä kohtalaisen reilusti kuppikakun ylle. Seuraavalla kerralla valitsen korkeampireunaisia vuokia, esim. tulppaanivuoat voisivat toimia tai askartelen itse leivinpaperista korkeareunaisia vuokia tulppaanivuoan tyyliin. Vaihtoehtona ei nimittäin ole se, että vähentäisin kuorrutteen määrää 😀

gluteenittomat omena-tosca-kuppikakut

Taikina on tavallinen kakkutaikina; munasokerivaahtoon lisätään kuivat aineet, voisula ja maito. Taikinaa maustamaan lisätään ripaus kardemummaa ja pari tupsausta kanelia. Varsin helppoa. Muokkasin kakkureseptiä sen verran, että tein vain 2/3 taikinasta. Tällä samalla reseptillä voi siis hyvin tehdä toscakakunkin irtopohjavuokaan. Tällöinkin suosittelen, että vuoraat vuoan leivinpaperilla ja jätät paperin korkeiksi reunoiksi niin saat huoletta levitellä toscaa pintaan. Taikina jaetaan vuokiin. Täytä 2/3 vuosta taikinalla ja asetelle vielä pinnalle haluamasi kokoisia omenalohkoja. Minulla on tapana painella lohkot vähän taikinan sisään, mutta kuitenkin niin, että osa omenasta jää vielä pintaan näkyville.  Halutessaan omenan voi jättää pois tai korvata vaikka päärynällä.

gluteenitton omena-tosca-kuppikakku

Leivokset paistetaan 200 asteessa melkein kypsiksi n. 10-15 minuuttia. Paistamisen aikana valmistellaan toscapäällinen. Kaikki aineet mitataan kattilaan ja kuumennetaan niin, että voi sulaa ja seos alkaa hiljalleen kuplia noin 10 minuuttia. Kannattaa sekoitella kokoajan ettei pala pohjasta. Ajatuksena on, että kermasta, sokerista ja voista alkaa kehkeytyä keittämisen aikana kinuskia. Uunissa paistamisen aikana kinuski ja mantelilastut ottavat kivasti väriä ja kastike karamelisoituu. Ole tarkkana paistamisen kanssa. Loppuvaiheessa väriä tulee pintaan nopeasti.

gluteenittomat omena-toscakuppikakut

Pintaan olisi toki voinut laittaa vaikka kermavaahdota pursotuksen, jolloin kuppikakun kriteeri olisi täyttynyt, mutta tällä kertaa halusin jättää kauniin toscapinnan näkyviin. Makuahan kuppikakussa on jo näin riittävästi ja melkein parempi lisuke on vaniljakastike tai vaniljakermajäätelö. Tällä kertaa koristelin kuppikakkuseni vain söpöillä pitsinauhoilla, jotka bongasin muutama viikko sitten kirpparilta.

Omenaiset toscakuppikakut (12 kpl)

Taikina

2 kananmunaa

1 dl sokeria

2 3/4 dl jauhoja (semper Finmix)

2/3 tl leivinjauhetta

1 1/2 tl vaniljasokeria

50 g voita

2/3 dl täysmaitoa

ripaus kardemummaa

1/2 tl kanelia tai maun mukaan

Pinnalle

1-2 omenaa lohkoina

Toscapäällinen

100 g voita

100 g mantelilastuja

1 dl sokeria

1 1/2 dl kermaa

Valmistus

 1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja asettele vuoat muffinssipellille.
 2. Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään.
 3. Sulata voi mikroaaltouunissa tai kattilassa. Anna jäähtyä hieman.
 4. Kuori ja lohkot omenat.
 5. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi omassa kulhossaan.
 6. Lisää kuivat aineet, voisula ja maito vuorotellen munasokerivaahtoon. Sekoita vain sen verran, että ainekset ovat juuri sekaisin.
 7. Täytä vuoat 2/3 täyteen taikinalla. Upota taikinaan maun mukaan omenalohkoja. Paista 200 asteessa n. 10 minuuttia.
 8. Tee kuppikakkujen paistuessa toscapäällinen. Mittaa kaikki ainekset kattilaan, kuumenna kunnes voi sulaa ja anna seoksen pulpahdella noin 10 minuutin ajan. Sekoita koko kuumennuksen ajan.
 9. Levitä toscapäällinen esipaistettujen leivosten päälle ja paista uunissa vielä 10-15 minuuttia tai kunnes tosca on kullankeltainen ja ottanut hieman väriä pintaan.
 10. Anna kuppikakkujen jäähtyä hieman, tarjoile vaniljakastikkeen tai vanijajäätelön kera.
 11. Keitä kahvit ja nauti!

 

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *