Mehevät suklaakuppikakut

Suussasulavat suklaaherkut

Suklaakuppikakut on varma valinta, jos mielit leipoa jotain hyvää. Oman lähestyvän lomani vuoksi, leivoin töihinjääville työkavereilleni ”lomapullina” näitä suklaisia herkkuja. Yleensä ei voi mennä pieleen, kun ohjeessa on suklaata ja sokeria sekä riittävästi rasvaa. Koska epäonnistumisen todennäköisyys oli pieni, lähdin viemään kuppikakkuni uusiin ulottuvuuksiin. Tavoitteena oli mehevät, melkeinpä kosteat, suussasulavat ja tuhdin suklaiset kuppikakut. Reseptin pohjana Sally’s baking addiction-blogista bongattu ohje, pienin muutoksin tosin.

Näiden kuppikakkujen taikinan vahva suklaanmaku tulee kohtalaisen reilusti annostellusta makeuttamattomasta kaakaojauheesta. Makeutta pohjaan tuo tavallisen hienonsokerin lisäksi fariinisokeri. Pehmeän lopputuloksen salaisuus on kasviöljyssä, jota käytin tässä reseptissä voin tilalla. Rakennetta kuohkeuttamaan taikinaan kuuluu sekä sooda että leivinjauhe. Sooda on mainio nostatusaine  happamassa olosuhteissa. Tässä taikinassa kaakaojauhe ja fariinisokeri ovat ominaisuuksilta hieman happamia ja sen vuoksi sooda sopii niiden kanssa hyvin käytettäväksi. Taikina on kuitenkin melko tahmaista ja tiivistä, ja kaipaa vielä lisänostatusta leivinjauheen avulla. Lisää siis molemmat, jos vain kaapista löytyy. Tuplamäärä nostatusainetta on kuitenkin hyvä huomioida siinä vaiheessa, kun täytät vuokia taikinalla. Ei voi liikaa korostaa, että tätä taikinaa laitetaan vain 1/2 vuoan tilavuudesta, muutoin riskinä on taikinan kuohuminen ulos vuoasta.

Jotta kuppikakuistasi tulisi meheviä, varo ylipaistamista.  Paistoaika on ohjeessa 18-20 minuuttia ja omiani paistoin juuri tuon 18 minuuttia ja tarkistin kypsyyden cocktail-tikulla. Kun tikun tökkää kakkuun ja siihen ei jää ulosvedettäessä taikinaa kiinni, on kakku valmis. Paistamisen jälkeen, jos vain maltat, anna kakkujen jäähtyä hetki muffinsivuoassa ja nosta sitten jäähtymään ritilän päälle. Tässä vaiheessa kotiisi tulvii ihana, suklainen tuoksu!

Kuppikakkujen jäähtyessä voit valmistaa kuorrutteen. Kakut voi hyvin myös jäähdyttää ja säilyttää peitettynä seuraavaan päivään. Kuorrutteeksi käy oman maun mukaan esimerkiksi suklaa-voikreemi tai suklaa-tuorejuusto-kuorrute. Omasta jääkaapista löytyi sopivasta Philadelphia-tuorejuustoa, joten kuorrute syntyä tällä kertaa juustopohjaisena. Vatkasin reilusti sulatettua tummaa suklaata tuorejuuston sekaan ja makeutin tomusokerilla ja vaniljalla. Namia! Ennen kuorrutteen pursottamista valelin jäätyneiden kuppikakkujen pintaan sulaa suklaata, voiko sitä koskaan olla liikaa.. Ja pursotukset perus tähtityllalla. Ja koko komeuden kruunuksi tähtitikkut, jotka innostuksissani tilasin pop up kemujen nettikaupasta.

 

Mehevät suklaa-kuppikakut (18kpl)

Taikina

2 1/2 dl jauhoja (semper Finmix tai tavallinen vehnäjauho)

1 1/2 dl kaakaojauhetta (sokeroimaton)

1 1/4 tl leivinjauhetta

3/4 tl soodaa

1/2 tl suolaa

3 kananmunaa

2 dl hienoa sokeria

2 dl fariinisokeria

1 dl kasviöljyä (esim. rypsiöljy)

3 tl vaniljauutetta

1,5 dl kermaa

Kuorrute

200 g tuorejuustoa

120 g tummaa suklaata

2 dl tomusokeria

1/2 dl kermaa

2 tl vaniljakreemijauhetta

Valmistus

Taikina

 1. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen ja levitä vuoat muffinssipellille.
 2. Sekoita kuivat aineet (jauhot, kaakao, leivinjauhe, sooda ja suola) hyvin keskenään. Jos esim. kaakaossa on paakkuja, siivilöi se ennen lisäämistä.
 3. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää sokerit, öljy ja vaniljauute. Vatkaa sekaisin, vispilä riittää.
 4. Kaada puolet muna-sokeri-öljy-seoksesta kuivien aineiden joukkoon, sekoita.
 5. Lisää loput kuivataineet ja kerma vuorotellen. Sekoita tasaiseksi, mutta elä sekoita yli. Puuhaarukka riittää välineeksi. Taikinasta tulee melko juoksevaa ja tahmaista, kuuluu asiaan.
 6. Täytä muffinssivuoat puolilleen ja paista 180 asteessa 18-21 minuuttia. Anna jäähtyä.

Kuorrute

 1. Sulata suklaa mikroaaltouunissa, sekoita kuumennuksen välissä useita kertoja. Valele sulaa suklaata noin 1tl jokaisen kuppikakun pintaan.
 2. Vatkaa tuorejuusto kuohkeaksi ja lisää sula, hieman jäähtynyt suklaa vatkaten joukkoon.
 3. Lisää tomusokeri ja kerma vuorotellen vatkaten. Lisää lopuksi vaniljakreemijauhe. Kuorrutteen paksuutta voit säätää joko lisäämällä kreemijauhetta tai kermaa.
 4. Pursota kuorrute jäähtyneiden kuppikakkujen päälle ja koristele haluamallasi tavalla.
 5. Nauti!

Nämä kakut hävisivät kahvipöydässämme kiitettävää vauhtia ja kuulemma saan leipoa toistekin 🙂

 

 

 

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *