Mansikka-marenki-kuppikakut

Mansikoita!

On olemassa asioita, jotka saavat väistämättä hyvälle tuulelle. Kesän ensimmäiset mansikat kuuluvat näiden hyvänmielen asioiden kerhoon.  Kotimaiset, avomaalla kypsyneet, tuoreet mansikat vaan ovat niin maukkaita. Yksi rasiallinen mansikoita menee maistellessa, joten jos mielit käyttää niitä leivontaan, osta samontein kaksi tuokkosta. Ellet ole niin onnekas, että voit poimia mansikkasi omalta pellolta.

Useimmille yksi kesän perinteisistä herkuista on mansikkakakku. Se tavallinen kerma-mansikkakakku ehkä yhdistettynä vaniljajäätelöön. Osalle meistä ”The mansikkakakku” tarkoittaa mansikka-brita-kakkua. Kokeilin yhdistää nämä elementit tämänkertaisiin kuppikakkuihin. Pohjaksi pyöräytin perus vaaleankakkutaikinan, joka paistamisen jälkeenkin jää ihanan pehmeäksi. Taikinan joukkoon lisätyt mansikkasattumat toivat kuppikakkuihin lisäkosteutta, ja tietenkin mansikanmakua. Jäähtyneiden kuppikakkujen pintaan pursotin kerroksen vanilja-kermavaahtoa, jonka päälle laitoin kerroksen tuoreita mansikkaviipaleita, ja kruunuksi kakkujen päälle asetin vielä edellisenä päivänä valmistamani marengit. Maistuvat juuri niin makeilta kuin kuulostavatkin!

Näiden ihanuuksien valmistamiseen menee vähän enemmän aikaa. Kannattaa aloittaa hyvissä ajoin marenkien valmistamisella. Ne voi hyvin paistaa jo vaikka pari päivää ennakkoon. Marengit ovat yllättävän helppoja valmistaa itse, kunhan muistaa pari pikku niksiä. Ehkä tärkein seikka on erotella valkuaiset keltuaisista huolellisesti. Pienikin määtä keltuaista voi pilata valmistuksen. Valkuaisten vaahdottaminen voi epäonnistua myös jos välineissä on rasvajäämiä. Tarkista siis, että leivonkulhosi on putipuhdas. Itse valmistushan on sitten vain vatkaamista, jonka kone hoitaa puolestasi. Oikean kokoisten pursotusten tekemiseen voi käyttää apuna leivinpaperiin piirrettyjä, kuppikakkujen kokoisia ympyröitä tai antaa mennä ihan fiiliksellä.

Tämän reseptin taikina on ihan peruskauraa; vatkataan notkea voi ja sokeri vaahdoksi, lisätään munat yksitellen ja lopuksi sekoitetut kuivataineet vuorotellen maidon kanssa. Helppoa ja hyvää. Pieniksi pilkotut mansikat lisäsin vasta vuokiin taikinakerrosten väliin eli laitoin ensin lusikallisen taikanaa, lisäsin mansikat ja täytin vielä vuoan taikinalla (n.2/3 vuoan tilavuudesta).  Paistamisen jälkeen annoin kuppikakkujen jäähtyä ensin hetken muffinssipellissä ja siirsin siitä ritilän päälle odottelemaan viimeistelyä.

 

 

Kakkujen jäähtyessä vatkasin kerman vaahdoksi ja lisäsin tupsauksen eli noin 2 tl vaniljakreemijauhetta joukkoon. Kreemijauhe tekee vaahdosta vähän paksumpaa ja helpommin pursotettavaa. Toimii hyvin ainakin tavallisen kerman kanssa. Jos käytät vispikermaa, vaniljakreemi ei ole tarpeen. Vaniljaisen maun saat lisäämällä vaniljasokeria kermavaahdon joukkoon.

 

Ja itse resepti menee näin:

Taikina

120 g voita

1 1/4 dl sokeria

2 kananmunaa

2 1/2 dl jauhoja (Semperin Finmix tai vehnäjauho)

1 tl leivinjauhetta

1 tl vanilliinisokeria

1/2 dl maitoa

1 dl mansikoita

Täyte

2 dl kermaa

3/4 dl hienoa sokeria

2 tl vaniljakreemijauhetta

mansikoita

Marengit

3 valkuaista

2 1/2 dl hienoa sokeria

Valmistus

Marengit:

 1. Erottele valkuaiset keltuaisista.
 2. Vatkaa valkuaisia hetken ja lisää sokeri vähitellen (3-4 erässä) valkuaisten sekaan. Vatkaa kunnes vaahto pysyy kulhon pohjalla kuppi ylösalaisin.
 3. Pursota valkuaisvaahto tähtityllan ja pursotuspussin avulla leivinpaperille. Tee pursotuksista kutakuinkin samankokoisia.
 4. Paista 75 asteessa n. 1.5 tuntia, sammuta uuni ja jätä uuniin kunnes jäähtyneet (esim. seuraavaan päivään).

Taikina:

 1. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen ja asettele vuoat muffinssipellille.
 2. Yhdistä kuivat aineet (jauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri) kulhossa ja sekoita hyvin.
 3. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.
 4. Vatkaa huoneenlämpöiset munat yksitellen voi-sokeri-vaahtoon.
 5. Lisää sekoitetut kuivataineet ja huoneenlämpöinen maito vuorotellen taikinan sekaan. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.
 6. Jaa taikina vuokiin. Laita vuokien pohjalle ensin taikinaa, kerros mansikkapaloja ja toinen kerros taikinaa.
 7. Paista 180 asteessa 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä.

Täyte:

 1. Vatkaa kylmä kerma ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
 2. Lisää vaniljakreemijauhe vatkaten kermavaahtoon.
 3. Viipaloi mansikat.
 4. Pursota täyte jäähtyneiden kuppikakkujen päälle, aste täytteen päälle mansikat ja päällimmäiseksi marenki.
 5. Nauti!

 

 

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *