Sitruunakuppikakut

Raikkaat, sitruunaiset kuppikakut

Nämä sitruunaiset kuppikakut ovat olleet työn alla jo tovin. Yhden kokeilun tein jo aiemmin, niistä tuli syötäviä, muttei blogiin kelpaavia. Tänään kokeilin uutta reseptiä, joka näytti toimivan ensimmäistä versiota huomattavasti paremmin. Resepti on napattu Sparkles in the every day-sivustolta, pienin muokkauksin tosin. Sivustolla luvattiin reseptin olevan varma valinta, ja reseptiä on käytetty sellaisenaan jo vuosia. Näillä vakuutteluilla uskalluin kokeilemaan.

Aiemmassa yrityksessäni ongelmaksi muodostui sitruunan happamuus. Sitruunamehu lisättiin taikinaan lopuksi, minkä seurauksena taikina meinasi ”leikata” (eli muuttui rakeiseksi). Tässä ohjeessa sen sijaan sitruunamehu sekoitetaan voi-sokeri-vaahtoon kananmunien lisäämisen jälkeen. Tämä järjestys toimi selvästi paremmin ja taikinan rakenne säilyi hyvänä loppuun saakka. Taikinan resepti on yksinkertainen ja konstailematon, perus kuppikakku-resepti. Lopputuloksessa sitruunan maku on selvästi mukana, mutta jää melko miedoksi. Kuppikakun rakenne on pehmeä, kostea ja helposti mureneva. Oivallinen teen kumppani sellaisenaan.

Halusin näihin kuppikakkuihin kuitenkin vähän enemmän sitruunaista potkua, minkä vuoksi lisäsin paistamisen jälkeen kuppikakkujen pintaan lemon curdia. Ihanan raikas ja kesäinen maku. Maistuu ainakin aikuisväelle mainiosti, lapset saattavat vierastaa voimakasta makua. Lemon curdin kirpsakkuutta pehmentämään pursotin pintaan vielä kermavaahdosta ja mascarpone-juustosta tekemäni kuorutteen.

Vuokina käytin tällä kertaa Clas Ohlsonilta löytämiäni kesäisiä ”tulppaani”-vuokia.  Ja koristeeksi pursotuksen päälle keltaisia sokerirakeita sekä ihanaakin ihanampia perhosia, jotka tilasin eBaysta. Perhoset on tehty maissitärkkelyksestä eli ovat periaatteessa syötäviä. Mielestäni kiva idea, harmi kun kaikkein ihanampia koristeita on huonosti Suomessa saatavilla.

Sitruunakuppikakut (12 kpl)

Taikina

125 g pehmeää voita

2 dl sokeria

3 kananmunaa

1 rkl sitruunamehua

3 dl jauhoja

1/4 tl leivinjauhetta

1 dl rahkaa tai jogurttia

Kuorrute

2 dl vispikermaa

3/4 dl hienoa sokeria

150 g Mascarpone-juustoa

Valmistus

  1. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen ja asettele vuoat muffinssipellille.
  2. Sekoita leivinjauhe hyvin jauhojen joukkoon.
  3. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.
  4. Lisää kananmunat yksitellen voi-sokeri-vaahtoon. Vatkaa hyvin jokaisen lisäyksen jälkeen.
  5. Lisää sitruunamehu taikinaan ja sekoita hyvin.
  6. Lisää jauhoseos ja rahka vuorotellen taikinaan pienissä erissä. Sekoita kunnes taikina tasaista.
  7. Jaa taikina vuokiin. Täytä 3/4 vuoan tilavuudesta. Paista 180 asteessa noin 20 minuuttia.
  8. Anna kuppikakkujen jäähtyä. Tee sillä välin kuorrute; vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi ja lisää juusto kermavaahtoon.
  9. Kaiverra jäähtyneiden kuppikakkujen pintaan kolo ja täytä lemon curdilla. Pursota pintaan vielä kuorrute ja koristele haluamallasi tavalla.
  10. Nauti!

 

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *