Kirsikkakuppikakut

Schwarzwälder Kirschtorte- kuppikakut

Olen ymmärtänyt kirsikoiden ihanuuden vasta aikuusiälläni. Pitkään kirsikoista tuli mieleeni vain säilykehedelmäpurkeissa ollevat kamalat kirsikantapaiset palaset, jotka eivät siis ole lähelläkään sitä miltä kypsät, tuoreet kirsikat maistuvat. Nykyisin osaan arvostaa niiden makua ja ostan kesäaikaan torilta litran jos toisenkin, ihan vaan naposteltavaksi sellaisenaan. Leivonnassa kirsikoita en ole juurikaan käyttänyt. Muutama vuosi sitten maistoin kuitenkin palan ihanaa Schwarzwaldin kirsikka-kakkua ja siitä se ajatus sitten lähti.

Perinteinen Schawarzwaldin kakku on täydellinen yhdistelmä suklaata, kirsikkaa ja kermaista mascarpone-juustoa. Kakun idea on mehevässä, hyvin kostutetussa pohjassa yhdistettynä kirsikkamarmeladiin sekä tuoreisiin kirsikoihin. Mascaponella vahvistettu, makea kermavaahto sitoo ja pehmentää voimakkaat maut yhteen. Yhdistelmä toimii kuin väärä raha ja pelkkä ajatus saa veden herahtamaan kielelle. Kehittely alkoi siis tavallisesta kakkureseptistä, joka jälleen osoittautui toimimattomaksi kaavaksi kuppikakuille (aivan liikaa nostatusta pieniin vuokiin). Uuteen yritelmään käytin melkolailla perustaikinaa, mehevyyttää tuomaan lisäsin vain hieman jogurttia.

Kirsikoita käyttämällä leivonnaiset saa koristelua todellakin näyttäviksi. Vuoaksi valitsin tällä kertaa melko yksinkertaisia Wiltonin paperivuokia, joiden yksinkertainen kuviointi sopi hyvin muuten näyttäviin kuppikakkuihin. Vuoat tilasin suoraan Wiltonilta, enkä ole varma tuoko näitä vuokia joku Suomeen. Sinällään helpostihan niiden tilaaminen käy, mutta toimitusmaksujen ja tullien ansiosta hinta nousee melko korkeaksi. Kysehän on kuitenkin vaan paperivuoista. Itse intouduin tilaamaan samalla vaivalla useammankin sorttisia vuokia, ikään kuin samoilla toimituskuluilla..

Taikinan tekeminen on siis superhelppoa. Perus muna-sokeri-vaahto, johon lisätään munat ja kuivat aineet sekä jogurtti. 3/4 vuoista täytetään taikinalla ja paistetaan. Jäähtyneisiin kuppikakkuihin kaiverretaan kolo kirsikkamarmeladille ja kostutetaan 1tl kirsikkamehua (tai maitoa). Perinteisimmät saksalaiset ohjeet laittavat Kirschwasser:a eli kirsikkaviinaa tai kirsikkaviinan ja -mehun sekoitusta. Omasta kaapista ei kirsikkaviinaa löytynyt, joten käytin tälläkertaa täysmaitoa. Kirsikkamehua oli tarkoitus hankkia näitä varten, mutta se pääsi unohtumaan. Kirsikkamarmeladiakaan en tällä kertaa tehnyt itse, vaan tyydyin kaupan tarjontaan, mikä oli positiivinen yllätys.

Kirsikkamarmeladin päälle pursotin kermavaahto-mascarponejuusto-kuorrutteen, jonka ylle vuolin ohuita suikaleita tummasta suklaasta, ja tietenkin viimeisenä asetin huipulle kirsikan. Tarjoiluastiaksi nostalginen ”hopeinen” tarjotin ja täytyy kyllä myöntää, että melkoisen maukkaan näköinen kattaus tuli. Niin ja se maku, no onnistunut!

Kirsikkakuppikakut

Taikina

125 g pehmeää voita

2 dl sokeria

3 kananmunaa

2 1/2 dl jauhoja (Semper finmix tai vehnäjauho)

1/2 dl kaakaota

1/4 tl leivinjauhetta

1 dl jogurttia

Kuorrute

2 dl vispikermaa

3/4 dl hienoa sokeria

120 g Mascarpone-juustoa

Pinnalle

kirsikkamehua

kirsikkamarmeladia

kirsikoita

tummaa suklaata

Valmistus

  1. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen ja asettele vuoat muffinssipellille.
  2. Siivilöi jauhot (jauhot, kaakaojauho ja leivinjauhe) omaan astiaansa ja sekoita hyvin keskenään.
  3. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen ja vatkaa hyvin lisäysten jälkeen.
  4. Lisää jauhoseot ja jogurtti vuorotellen taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
  5. Jaa taikina vuokiin (3/4 tilavuudesta) ja paista 180 asteessa noin 20 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Anna kuppikakkujen jäähtyä ja valmista sillä välin kuorrute; vatkaa kerma sokerin kanssa vaahdoksi ja sekoita joukkoon Mascarpone-juusto.
  7. Kaiverra kuppikakun pinnasta pieni pala kirsikkamarmeladille. Kostuta kukin kuppikakku noin 1tl kirsikkamehua, lisää kirsikkamarmeladi ja pursota pintaan kuorrute.
  8. Vuole kuorrutteen päälle koristeeksi kiehkuroita tummasta suklaasta ja aseta kunkin leivonnaisen pääkke yksi tuore kirsikka.
  9. Nauti!

 

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *