Banaania, toffeeta ja suolapähkinöitä
Onko makeannälkä? Ei ole kauan, ainakaan jos kokeilet tätä reseptiä 🙂 Makean ja suolaisen syntinen liitto, hivelee makunystyröitä. Yhdistelmä on klassinen, ja tämän kuorrutteen kanssa lähes överimakea. Mutta silti niin täydellinen. Resepti on bongattu ja muokattu jostain netinsyövereistä, alkuperäistä lähdettä en nyt muista.
Banaani tuo perustaikinaan mukavasti pehmeyttä ja toki makuakin. Parhaiten toimivat kypsät, tummaksi päässet banskut, jotka muussautuvat kivasti. Omat banaanini olivat leivontatarkoitukseen hivenen raakoja, mutta maistuvia tuli kakuista siltikin. Taikinasta tulee melko paksua, ja saa tullakin, etteivät Omarin palaset valu paistaessa pohjalle. Mutta sitä helpompi lusikoida vuokiin. Nämä leivokset eivät kohoa mahdottomasti, joten voit huolettaa täyttää vuoasta 3/4 taikinalla.
Kuorrutteeseen näin pikkuisen enemmän vaivaa kuin itse taikinaan. Keitin jo edellisenä päivänä Muscovado-sokerista ja kermasta kinuskin (Kinuskikissan ohjeella) ja jätin keitoksen yön yli jääkaappiin. Aamulla vatkasin kinuskikastikkeen sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Jos koet Muscovado-sokerin liian voimakkaaksi, voit aivan hyvin käyttää tavallista fariinisokeria myös. Toiseksi kuorrutteeksi tein kermavaahdosta ja vaniljasokerista kovan vaahdon. Lusikoin molemmat kuorrutteet pursotuspussin eri laidoille ja kuorrutin kuppikakkuni raidallisella kinuksi-kermalla. Pinnalle ripottelin vielä karkeasti pienittyjä suolapähkinöitä. Toimii.
Nämä suloiset kuppikakut vein työkavereitani ilahduttamaan. Ja näyttivät maistuvan 🙂
Omar-banaanikuppikakut
Taikina
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 kananmunaa
3 3/4 dl jauhoja
1 1/4 tl leivinjauhetta
1/4 tl soodaa
1-2 banaania soseena
1/2 pussia Omar-karkkeja
1 1/2 dl kermaa
Valmistus
- Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja aseta vuoat muffinssipellille.
- Sekoita jauhot, leivinjauhe ja sooda hyvin sekaisin.
- Pieni Omar-karkit pieniksi paloiksi.
- Soseuta banaanit (esim. muussamalla haarukan avulla)
- Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi omassa astiassaa.
- Lisää kananmunat yksitellen, vatkaten voi-sokerivaahtoon.
- Lisää taikinaan jauhot ja kerma vuorotellen. Sekoita tasaiseksi.
- Kääntele taikinan sekaan banaanisose ja karkkimurut.
- Jaa taikina vuokiin. Paista 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.
Kinuskivaahto
2 dl kuohukermaa
1 1/2 dl Muscovado-sokeria
Valmistus
- Mittaa kerma ja sokeri kattilaan.
- Kuumenna kiehuvaksi ja keitä parin minuutin ajan. Sekoita kokoajan keittämisen aikana.
- Anna jäähtyä kylmäksi, esim. yön yli jääkaapissa.
- Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi sähkövatkaimella.
Kermavaahto
2 dl vispikermaa
3/4 dl sokeria
1 1/2 tl vaniljasokeria
+ tarvittaessa ripaus vaniljakreemiä
JA pinnalle suolapähkinöitä rouhittuna!
Valmistus
- Vatkaa kerma ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
- Lisää tarvittaessa ripaus vaniljakreemijauhetta, jotta saat riittävän paksun kuorrutteen.
- Lusikoi kinuksivaahto ja kermavaahto pursotuspussiin, eri laidoille pussia. Pursota jäähtyneiden kuppikakkujen ylle.
- Rouhi suolapähkinät veitsen avulla ja riputtele kuorrutteen päälle.
- Nauti!