taatelikuppikakku

Taatelikuppikakut

Suklaiset taatelikuppikakut

Minulle Joulun odotukseen kuuluu pipareiden ja joulutorttujen lisäksi taatelikakku. Se perinteinen, mehevä runsaan taatelinen herkku, jota tulee leivottua lähinnä vain Joulun alla. Ja luulenpa, että tilanne on sama aika monissa kodeissa. Jokaisella on tietty mielikuva tai pikemminkin makukuva siitä, minkälainen sen Joulun taatelikakun pitää maistua. Pidän itse ihan tavallisesta taatelikakusta, mutta vielä enemmän taatelikakusta, jossa on kunnolla suklaata. Näinpä ollen pyöräytin suklaiset taatelikuppikakut pikkujoulukauden avajaisiksi.

Tumman suklaan olen tiennyt sopivan hyvin taatelin makupariksi, mutta mielessä on jo tovin pyörinyt ajatus hienoisesta suklaaöveriversiosta, jossa kuppikakkujen ylle pursotellaan valkosuklaakreemiä. Nyt pääsin viimein näitä kokeilemaan ja kyllä maistui. Taatelin maku jää jopa hieman suklaan varjoon, kuitenkin taatelikakun mehevyys on ihanalla tavalla näissä leivoksissa mukana.

 

Olin hieman kiireinen koristelujen suhteen, joten päädyin lisäämään pursotusten päälle lisää suklaata, konvehtien muodossa. Ja toki muutaman lumihiutalekoristeen. Koristelusta tuli yksinkertaisuudessaan melko nätti ja jokaisesta kuppikakusta konvehtien vuoksi yksilöllinen. Olikohan maistelijoilla vaikeuksia valita mieleisin, kun konventirasia taisi jäädä kotiin…

taatelikuppikakku

Taikinan valmistaminen on yhtä helppoa kuin taatelikakun taikinan valmistaminen. Taatelit kiehautetaan pienessä määrässä vettä. Keittoaikaa muuttamalla voi vaikuttaa siihen miten isoja taatelipaloja kuppikakkuihin tulee. Omat taatelini keittelin melkolailla sileäksi mössöksi. Veden määrää voi myös säätää sen mukaan kuinka kauan taateleita keittelee. Lopputuksen pitäisi olla paksuudeltaan sosemaista. Vielä kuumaan taateliseokseen lisätään sokerit, voi ja suklaa. Lisää ensin voi, anna sen sulaa ja vasta tämän jälkeen jo vähän jäähtyneeseen seokseen suklaa ja sokerit. Massa saa jäähtyä niin kauan, että uskallat turvallisin mielin lisätä kananmunat. Kananmunat vatkataan sekaan ja vatkaukseen riittää käsivatkain, konetta ei tätä taikinaa varten tarvitse kaivaa esille. Lopuksi taikinaan lisätään keskenään sekoitetut leivinjauhe ja jauhot. Gluteenittomilla jauhoilla leipoessa taikinan voi antaa levätä hetken (5-10 min.) ennen vuokiin lusikoimista. Levon aikana taikina paksunee hieman. Vuoat voi täyttää 2/3 vuoakien tilavuudesta, tästä taikinamäärästä tulee 16 normaalikokoista kuppikakkua. Taikinan reseptin nappasin Kaakao Kermavaahdolla-blogista, mutta muutin jauhot gluteenittomiin sekä korvasin muscovadosokerin tavallisella sokerilla ja fariinisokerilla.

sulkainen taatelimuffinssi

Arvuuttelin hetken tekisinkö valkosuklaakuorrutteen tuorejuusto vai kermavaahtopohjalla. Bongasin viimemetreillä kuitenkin valkosuklaavoikreemi-reseptin Arlan sivuilta ja päätin antaa voikreemille mahdollisuuden. Maku oli suklaisa ja makea. Taatelitaikina ei itsessään ole kovin makea, joten tämä kuorrute sopi sen rinnalle hyvin. Hieman pelkäsin, että kokonaisuus jäisi liian raskaaksi, mutta lopputulos toimi kuitenkin hyvin. Erinomainen herkku kahvin kanssa nautittavaksi.

Taatelikuppikakut   (16 kpl)

Taikina

250g kivettömiä taateleita (1pkt)

1.5 dl vettä

0.5 dl fariinisokeria

0.5 dl hienoa sokeria

100 g voita

50 g tummaa suklaata (Pandan on gluteeniton)

2 kananmunaa

2 dl jauhoja (Semper Finmix)

1.5 tl leivinjauhetta

Valmistus:

1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja asettelen vuoat muffinipellille.

2. Kiehauta taatelit pehmeiksi vedessä. Anna jäähtyä hieman.

3. Lisää voi kuumaan taatelimassaan. Lisää tämän jälkeen sekoittaen suklaa ja sokerit. Anna jäähtyä reilusti.

4. Lisää kananmunat vatkaten haaleaan/huoneenlämpöiseen taikinaan.

5. Lisää viimeisenä keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauho. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna levätä hetki (n. 5 min).

6.  Lusikoi vuokiin (2/3 täyteen) ja paista 200 asteen lämpöisessä uunissa keskitasolla 12-15 minuuttia. Kuppikakku saa jäädä hieman tahmaiseksi sisältä.

7. Anna jäähtyä ja pursota päälle kuorrute.

Valkosuklaakreemi

100 g valkosuklaata

100 g voita

200 g tomusokeria

1 rkl sitruunamehua

1/2 tl vaniljauutetta

Valmistus:

1. Sulata valkosuklaa varovasti vesihauteella tai mikrossa.

2. Vatkaa voi vaahdoksi ja lisää tomusokeri erissä vatkaten sekaan.

3. Vatkaa joukkoon sula valkosuklaa, sitruunamehu ja vaniljauute. Kuorrutteen paksuutta voi säätää lisäämällä tomusokeria tai sitruunamehua.

4. Lusikoi pursotinpussiin ja pursota kuppikakkujen ylle. Lisää vielä konvehti pursotuksen päälle.

5. Nauti 🙂

suklaata ja taateleita

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *