Grandma Gudgel’s Black Bottom Cupcakes

Black Bottom Cupcakes

 

suklaa-juustokakku-kuppikakku eli black bottom cupcake

Leipomisblogeja lukiessani törmäsin joku aikaa sitten mainioon ideaan, jossa suklaakuppikakkuihin oli yhdistetty juustokakku. Leivokset näyttivät hauskoilta, yksinkertaisuudessaan suorastaan kauniilta. Lisää aihetta tutkaillessani totesin, että resepti on itseasiassa melkoisen vanha ja kulkee kotoisammin nimellä Grandma Gudgel’s Black Bottom Cupcakes tai pelkästään Black Bottom Cupcakes. Tarina kertoo, että kyseessä on herkkuresepti ajoilta, jolloin kaikkiin raaka-aineisiin ei ollut varaa tai niitä ei ollut saatavilla. Koko 18 kpl taikinaan käytetään vain yksi kananmuna eikä lainkaan voita. Mene ja tiedä on tarina totta vai ei, mutta kiva fiilistellä ajatuksella kuitenkin.

 

black bottom kuppikakku

 

Taikinassa on tuhti kaakaon maku ja hiven vaniljaa. Myös koostumukseltaan taikina on paksua, suorastaan tahmaista. Mutta öljyn avulla lopputulos on pehmeä ja mureneva. Täyte on konstailematon perus juustokakun täyte, johon pienen lisän tuovat suklaapalat. Täyte tuo kuppikakkuun mukavaa kosteutta ja parhaimmillaan nämä leivokset ovat yön yli seistyään. Tällöin maut tasapainottuvat ja pohja mehevöityy. Alkuperäisessä ohjeessa nesteenä käytetään vettä, mutta nykyisin useimmat käyttävät veden tilalla kahvia tai täysmaitoa. Kahvi korostaa mukavasti suklaanmakua, eikä maistu lopputuloksessa kovin voimakkaasti. Taikina on reilunkokoinen, joten tästä useimmiten jää muutama jäljelle vielä seuraavalle päivällekin 🙂

 

suklaa-juustokakku-muffinssit

 

Kuppikakkujen kohottamiseen käytetään soodaa ja tämä taikina kohoaa kohtalaisesti. Vuokia ei kannata täyttää kuin 1/3 taikinalla, sillä juustotäytettäkin on kiva saada mahtumaan mukaan reilusti. Näteimmät kuppikakut saat, kun teet taikinaan reilun syvennyksen juustotäytteelle. Pidä huoli, että juustotäyte ei osu vuoan reunaan vaan välissä on aina edes vähän taikinaa. Tämän vinkin avulla juusto pysyy kuppikakun keskellä. Kyseessä on toki vain ulkonäkö seikka, makuun ei vaikuta vaikka juusto peittäisi koko kakun pinnan. Halutessaan juustotäytteeseen voi tehdä hauskan marmoroinnin pyöräyttämällä sekaan hieman taikinaa.  Itse jätin marmoroinnin tällä kertaa tekemättä. Sen sijaan lisäsin sulkaarouhetta juustotäytteen pintaan tuomaan ulkonäköön vähän vaihtelua.

juustokakku muffinssi

 

Jos pidät suklaasta ja juustokakusta, tämä resepti on pakko kokeilla!

Black Bottom Cupcakes (18 kpl)

Taikina

3 3/4 dl jauhoja (semper Finmix)

2 1/2 dl sokeria

1/2 dl kaakaota

1 tl soodaa

1/2 tl suolaa

2 3/4 dl maitoa tai kahvia

1 dl öljyä

1 tl vaniljauutetta

1 rkl omenaviinietikkaa

Juustotäyte

200 g tuorejuustoa (esim. Philadelphia)

1 kananmuna

3/4 dl sokeria

3/4 levyä  tummaa suklaata (esim. Pandan tummasuklaa on gluteeniton)

Valmistus

  1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen ja asettele vuoat muffinssipellille.
  2. Hienonna tumma suklaa veitsen avulla rouheeksi.
  3. Valmista ensin juustotäyte. Vatkaa tuorejuusto, kananmuna ja sokeri kuohkeaksi. Pyöräytä massan sekaan suklaarouhe. Säästä vähän suklaarouhetta kuppikakun pinnalle. Siirrä täyte jääkaappiin odottamaan.
  4. Valmista taikina. Sekoita kuivat aineet (jauhot, kaakao, sokeri, suola ja sooda) hyvin sekaisin. Tee jauhokasan keskelle kuoppa ja mittaa siihen nestemäiset ainekset (kahvi, öljy, vaniljauute, omenaviinietikka). Sekoita taikina tasalaatuiseksi esimerkiksi puuhaarukan avulla.
  5. Annostele taikina vuokiin. Täytä 1/3 vuoasta taikinalla, pyöräytä keskelle kuoppa lusikalla ja lisää koloon reilu lusikallinen juustotäytettä. Ripottele pinnalle suklaarouhetta halutessasi.
  6. Paista kuppikakkuja uunin keskitasolla 175 asteessa 25-30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikun avulla.
  7. Anna jäähtyä ja nauti!

 

suklaata ja juustokakkua yhdessä

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *