Red Velvet Cupcakes

Klassiset Red Velvet-kuppikakut

Red velvet cupcakes

Punaiset, pehmeät, hivenen suklaiset red velvet-kuppikakut ovat jenkeissä klassikko. Olen törmännyt erillaisiin reseptivariaatioihin seikkaillessani netissä kakkublogeissa ja -sivuilla. Kokeilulistalla nämä ovat olleet tovin, kunnes viime sunnuntaiaamun päähänpistona päätin kokeilla näiden valmistamista. Taikinan resepti on peräisin The recipe critic- sivulta, joka luonnollisesti kertoo reseptin olevan se kaikkein paras red velvet-kuppikakkuresepti. Melko hyvä se olikin, mutta pieniä muutoksia tein kuitenkin.

kuppikakut

Nämä kuppikakut ovat versio perinteisestä red velvet-kakusta, jota kuulemani mukaan saa lähen jokaisesta kahvilasta Amerikassa. Nimestään ja väristään huolimatta kakun makumaailma tulee kaakaosta. Maku ei ole liian tuhdin suklainen vaan keveän kaakaoinen. Pehmeä, samettinen rakenne täydentää makuelämystä. Tämä oli minulle ensimmäinen kokeilu kyseistä kakkua ja täytyy todeta, etten ihmettele mistä kakku on saanut maineensa.

suklaakuppikakut

Perinteisessä reseptissä kakun punainen väri on saatu aikaan kaakaon ja etikan avulla. Käsittelemättömässä kaakaopuussa on antosyaaneja, samanlaisia yhdisteitä jotka tekevät punakaalista punaisen, jotka happamassa ympäristössä muuttuvat voimakkaan punaisen tai lilan sävyiksi. Nykyisillä kaupan kaakaot on käsitelty siten, ettei väriefektiä synny.  En tiedä onnistuisiko vielä raakakaakaon avulla, kannattaa kokeilla, jos sellaista löytyy kaapista.  Houkutteleva vaihtoehto, sillä intensiivisen punaisen värin aikaansaamiseksi tarvitaan kohtalaisen paljon punaista elintarvikeväriä. Tarvittavan värin määrä vaihtelee valmistajan mukaan, joten tarvittaessa väriä voi joutua lisäämään reilustikin enemmän, mitä ohje sanoo. Jotta kuppikakut olisivat paistamisen jälkeenkin punaisia, on taikinankin oltava reilusti punainen. Oma taikina muistutti väriltään marjapuuroa, en uskaltanut laittaa väriä enempää, mutta olisi ilmeisesti voinut ihan hyvin laittaa lisääkin. Periaatteessa en kannata ylettömiä väriainemääriä, varsinkin kun karnitiinille (tyypillinen punainen väriaine) voi herkistyä. Mietin kuitenkin, että aika harvoin väriaineita tulee syötyä isoja määriä, joten annoin itselleni luvan kokeilla.

punaiset muffinssit

Ehkä suurin muutos reseptiin tuli kuorrutteeseen. En kehdannut aamulla lähteä leipomusten vuoksi kauppaan. Jääkaapista ei löytynyt tuorejuustoa, joten korvasin tuorejuustokuorrutteen kermavaahdosta ja rahkasta tehdyllä kuorrutteella. Hyvältä maistuivat näinkin mielestäni, mutta jos haluat kokeilla oikeaa versiota, vatkaa voista, tuorejuustosta ja tomusokerista kuorrute.

jouluiset kuppikakut

Vuokina käytin tällä kertaa Wiltonilta tilaamiani punaisia paperivuokia valkoisilla täplillä. Lisäksi kietaisin ympärille pitsikoristeen ja pursotuksen pintaan muutamia sokerihelmiä. Kauniita tuli, melkein väriteemaltaan jopa jouluisia. Tästäpä vinkki pikkujoulutarjottavaksi 🙂

The Red Velvet Cupcakes    (12 kpl)

Taikina

2 dl jauhoja (Semper Finmix)

60 g suolatonta voita

1 1/2 dl sokeria

1 kananmuna

1 rkl nestemäinen elintarvikeväri (punainen)

1 rkl kaakaota

1/2 rkl vaniljauute

1/2 rkl suolaa

1 1/4 dl kermaa tai piimää

1/2 rkl valkoviinietikkaa

1/2 rkl soodaa

Kuorrute

2 dl kuohukermaa

200 g rahkaa (käytin Ehrmannia)

1 dl sokeria

1 1/2 rkl vaniljakreemijauhetta

Valmistus

  1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen ja asettele vuoat muffinssipellille.
  2. Sekoita jauhot, suola, kaakao ja sooda hyvin sekaisin.
  3. Vatkaa toisessa kulhossa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.
  4. Lisää munasokerivaahtoon kananmuna vatkaten.
  5. Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen kerman tai piimän kanssa.
  6. Vatkaa sekaan vielä vaniljauute, elintarvikeväri ja valkoviinietikka.
  7. Jaa taikina vuokiin. Täytä 2/3 vuoasta taikinalla. Paista 175 asteessa 15-17 minuuttia. Anna jäähtyä.
  8. Valmista kuorrute; vatkaa kuohukerma ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa sekaan rahka ja vaniljakreemijauhe. Pursota kuppikakun pintaan ja koristele haluamallasi tavalla.
  9. Nauti!

 

joulun paras muffinssi

 

 

Please follow and like us:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *